Återhämtning är A och O

Lyssna på hemsidan

Praktisk Stresshantering. En vit tecknad profil med hörlurar mot turkos bakgrund. Man kan lyssna i stället för att läsa hemsidan.

En omtanke för dig som är hjärntrött, utmattad eller lider av stress

 

Kort och lång sikt

Ett av målen efter kursen är insikten om hur viktigt det är med förståelsen av uttrycket ”knoppen i kroppen”. Det tål att reflekteras över. Vilket också ingår, reflektioner. Varje del innehåller vetenskap och visdom, övningar och tänk för den egna upplevelsen och andningen som löper som en röd tråd genom alla lektioner. Gör teknikerna till dina, se till att verktygsbältet är fulladdat. Då kanske den här kursen blir till en kurs för livet. Redo?

Lektion 1

Akut stresshantering. Här och nu. Hantera och reducera.

Lektion 2

Och livslång hållbarhet. Att enkelt skapa nya mönster, en kvart om dagen räcker.

Lektion 3

Det finns en möjlighet i att ta ansvar för din hälsa och välbefinnande.

Knoppen i kroppen

Som ekonom översätter jag ibland mitt liv i ekonomiska termer och  det har jag gjort här, Kalla mig gränsöverskridande men jag har översatt stresshanteringen i diagram som jag lärde mig när jag läste nationalekonomi. De är fantastiska att beskriva saker i sin enkelhet. Och i det här sammanhanget utfallet av en långsiktig eller kortsiktig praktisk stresshantering eller inte alls för att hantera livets baksidor. Redo?

Lektion 4

Vi föds med ett andetag in och dör med ett andetag ut – livet handlar om alla andra andetag.

Lektion 5

Du vill  i tanken – men vad behöver du? Det är inte alltid samma sak.

Lektion 6

Ryggen är livets baksida. Vad kan du göra för att lindra spänningar?

Inre stabilitet

Är du högkänslig eller intresserad att förstå högkänsliga i din omgivning återstår del 7. Om du upplever att du fått ut något av den här kursen och vill fortsätta utveckla ett brilliant personligt ledarskap, kanske till och med arbeta med det här själv, då kan jag berätta att det väntar en utbildning när corona är avblåst, en kurs där vi möts i verkliga livet. Det är för  att du som deltagare ska få ut mesta möjliga av utbildningen. Om du är intresserad av att veta mer när tiden är mogen mejla din intresseanmälan (LÄNK.

Lektion 7

Kunskap och erfarenhet som högkänslig?

Lektion 8

Här knyter vi ihop säcken.

Lektion 9

Ett avslappande pass för stol eller matta.

Orsakerna

För att förstå din inre stress bättre kan det vara en bra sak att formulera en tidslinje med start från barndomen. Det ger dig en tydlig karta över din inre och yttre stress som kan ge argument för den så viktiga återhämtningen.

Lektion 10

Högkänslig? Även om du har haft en fin barndom kan det finnas händelser, situationer som triggat i gång stress och påverkat dig.

Lektion 11

Visselblåsare? Att arbetslivet står för mycket stress, både bra och mindre bra råder det ingen tvekan om. I dag är PTSD inom arbetslivet vanligt.

Lektion 12

Hur fungerar dina relationer i din sociala kontext exempelvis ursprungs– eller nuvarande familj och vänner. Ensam? Oense?

Orsakerna

Vår förmåga att hantera förändringar och lägga energi på vad vi kan kontrollera är bra saker. Rädslan för det okända. Tillit?

Lektion 13

Här finns olika perspektiv, att vårda en anhörig eller drabbas av flera diagnoser varav en är utmattningssyndrom. Arbetsförmåga?

Lektion 14

För många kan ekonomi bli till svår stress exempelvis i samband med sjukdom eller arbetslöshet. Status?

Lektion 15

Länge, länge har känslolivet varit tabu att tala om. Logiken har varit vägledande. Hur vore det med en kombination, känslor och logik? Gränssättning. Din? Andras?

Återhämtning

Jag fick rådet en gång att börja med en vila innan arbete eller någon form av ansträngning, fysikt eller mentalt. Det har varit ett toppentips som jag vill dela med mig. Det ingår i min egen aktiva praktiska stresshantering. I och med att du börjar med vilan har du försäkrat dig om att du bygger på din energi depå som jag illustrerat för dig som gått en kurs i praktis stresshantering. Här delar jag tre olika långa varianter på guidad återhämtning.

Innan arbetet eller mötet

Vila tre minuter innan du sätter fart.

Trött vid 15–tiden eller irriterad?

Vik av en akademisk kvart. Lämpar sig bra inför viktiga möten som behöver vinnas.

Djupavslappning för hela dig.

Släpp dagen som varit. Slappna av och somna gott och vakna till nya möljigheter.

Några kunder delar sina upplevelser

”Inte vet jag vad som hänt men jag tog nästa steg uppåt i min utveckling tack vare dagen med dig. De två arbetsdagarna som varit har varit annorlunda. Jag känner mig stark och ”nä nu räcker det”. Sluta kryp ihop, sträck på dig. Skön känsla! Jag tycker om din bok, den är lite annorlunda jämfört med andra liknande böcker jag läst. Du skriver lättsamt men lyfter ändå fram mitt egna ansvar. Lite obekvämt men ack så rätt. Men nu tänker jag bli min egen ledare och framförallt att stärka mitt inre kan lösa en del”.

Annika, sjuksköterska

 

”Ingrid är varm och jordad. Hon har hjälpt mig att förankra det som svajat  och förstå mer om mig själv. Både inom yoga och samtal med en mjukhet som känns genuin. Det märks att Ingrid gör det som är viktigt på riktigt”.

Johanna Nilsson, Pausera

Stina säger; ”Ingrid, du har hjälpt mig att släppa min ångest och dödsångest.

Stina,  undersköterska