Jag har själv utövat kundaliniyoga sedan slutet av 1990-talet. När jag i mitten av 2000-talet utbildade mig till Friskvårdskonsult på Axelsons Gymnastiska Institut var Göran Boll där som en av lärarna. Ämnet var Medicinsk Yoga som sedan ändrade namn till Mediyoga.

Där och då beslöt jag mig för att utbilda mig till MediYogainstruktör, terapeut och lärare och sedan specialistkompetens inom stress och utmattning. Sedan dess har jag haft klasser i egen verksamhet och på företag. MediYoga är även en del av praktisk stresshantering och min egen vardag.

Yogisk Etik

Etiska grundregler för Lärare/Terapeut

Som Yogi/Yogini är jag införstådd med att jag har min Dharma, min väg, min unika livsuppgift, vilket innebär att jag inför livets olika skiften och utmaningar behöver vara grundad och stabil. Som människa, i mitt arbete som lärare och terapeut följer jag därför nedan etiska grundkod för att på bästa tänkbara sätt kunna utföra mina uppgifter och leva min och yogans innersta intention.

Min strävan är att möta livet och mina medmänniskor med högsta möjliga etiska normer och integritet och jag kommer i denna strävan låta mig vägledas av mina egna högsta värderingar i kombination med min målsättning att bidra till att sprida kunskapen om yoga så att denna vetenskap blir tillgänglig för alla.

Som yogisk terapeut har jag åtagit mig en ansvarsfull uppgift. Jag arbetar med respekt för individen, för livets fantastiska mångfald och jag inser att jag är privilegierad som får arbeta med att sprida yoga och delta i den stora medvetandehöjningsprocess som pågår på planeten. Med klart sinne och öppet hjärta väljer jag att följa nedan etiska regler och föreskrifter i min roll som yogaterapeut/lärare i Medicinsk Yoga.

  1. Jag strävar efter att växa, som yogi/yogini och som terapeut. Jag inser att ju mer jag växer, desto ödmjukare behöver jag vara. För att vara en bra terapeut behöver jag ständigt förbli en hängiven yogaelev. Att kontinuerligt förkovra mig, träna yoga, sträva vidare mot mer kunskap och fördjupad medvetenhet så att jag bättre kan tjäna andra är självklart för mig. Hängiven min egen andliga utveckling utövar jag Sadhana, vilket inom klassisk Kundaliniyoga innebär en daglig självdisciplin med praktiskt utövande av yoga och meditation.
  1. Jag strävar efter det öppna hjärtats neutralitet i det jag gör med och säger till mina klienter, att alltid att vara vänlig, omtänksam, medkännande och förlåtande. Min strävan är ständigt att upplyfta mina klienter så att de kan överträffa sig själva. Jag vet att min värdighet ligger i hur väl jag kan ge något vidare till mina klienter. Min framgång ligger i vad de får och hur mycket de växer i förmåga att överskrida sina begränsningar.
  1. Det är mitt ansvar att upprätthålla en professionell relation med mina klienter. Jag är införstådd med vilken tillit jag får och den unika kraft som finns i relationen med klienten. Jag använder inte relationen för egen vinnings skull. Alla former av sexuell inblandning med en klient är oetiskt, även om han/hon inbjuder till eller går med på sådant uppförande.
  1. Jag visar total hänsyn för klientens olika moraliska, sociala och religiösa ståndpunkter och pressar inte i något sammanhang på någon min egen tro. Jag ger mig aldrig in på att tala illa om eller handla illa mot klienter eller mot andra terapeuter.
  1. Jag inser att jag enbart är ett redskap för yogan – inte dess källa, och jag eftersträvar att bygga klientens kontakt direkt med yogan och till sin egen själ, inte till min eller någon annans personlighet. Jag anser mig inte vara en guru och initierar heller aldrig någon till att bli min lärjunge.
  1. Jag överger eller ignorerar aldrig mina klienter. Om en professionell relation inte kan upprätthållas kommer jag att göra varje rimlig ansträngning för att ordna fortsatt instruktion med annan terapeut.
  1. Jag är införstådd med att förhållandet terapeut/klient innehåller en maktobalans, till och med när klienten inte längre går kvar hos mig. Därför är jag alltid försiktig om en personlig relation inleds med en tidigare klient.

 

  1. Jag har tystnadsplikt när det gäller allt jag fått ta del av från mina klienter.
  1. Jag är medveten om begränsningarna i min kompetens, är alltid tydlig om mina professionella erfarenheter och kvalifikationer, min professionella utbildning, hos vem den utförts, vem som eventuellt sponsrar mig och vilken organisation som certifierat mig.
  1. Jag representerar mig själv, min lärare och yogan korrekt och sanningsenligt i alla sammanhang, så att yogans sanna intentioner alltid framkommer på ett riktigt och tydligt sätt.

IMY Etiska regler

I mitt arbete har jag mött många människor och för mig är det viktigt att möta med varsamhet.