Inre stabilitet och välmående

På toppen av dig själv? Friskvårdaportalen hjälper dig att hålla dig kvar med förebyggande praktisk stresshantering. Friskvårdaportalen finns för dig 24–7 – när du behöver!

Lyssna sidan om Friskvårdaportalen

En omtanke för dig som är hjärntrött, lider av stress och utmattningssyndrom eller av annat skäl finner det jobbbigt att läsa. 

Praktisk Stresshantering. En vit tecknad profil med hörlurar mot turkos bakgrund. Man kan lyssna i stället för att läsa hemsidan.
Foto man i kavaj som surfar som illustrerar flyt i livet

Glida genom tillvaron

Med en kurs i praktisk stresshantering bjuder du in till mer livskvalité och får verktyg och tänk att hantera och reducera livsspänningar med.

En sak är säker och det är att negativ stress eller svåra situationer i livet kommer vi sällan ifrån men vi kan ta kontrollen över det som går att kontrollera – hantera stressen och lära oss förstå våra behov och vart våra gränser går. I kursen ingår kurslitteraturen ”En kurs i praktisk stresshantering”.

Här får du hjälp att finna orsakerna till stressen som kan börja långt tidigare än du tror. Vägledande samtal kan vara en hjälp om du behöver bolla.

Bild-praktisk-stresshantering-verktyg länkar till sidan Praktisk stresshantering

Kurs i praktisk  stresshantering

Med en kurs i praktisk stresshantering bjuder du in till mer livskvalité och får verktyg och tänk att hantera och reducera livsspänningar med. 

Bild figur i yogaposition symboliserar langsiktig stresshantering

MediYoga, meditation och djupavslappning

Upptäck vad yoga och meditation gör för dig. Det är enkla och dynamiska pass för stol, pall och matta. Andas, lyssna in din kropp och känslor. Bli medveten om dina tankar – det är långsiktig stresshantering.

Upplev återhämtning med djupavslappning

Praktisk-stresshantering-slappna-av-leder-till aterhamtning

Meditation & Avslappning

Uppelver du dig spänd och har tankar som bara väller över dig? Välj ut en meditation eller djupavslappnng och gör de till dina stresshanteringsverktyg att använda i vardagen inför ett möte på jobbet, arbetstoppar eller hemma. Ta kontrollen.

Forelasningar om praktisk stresshantering, intuition, ekonomi, peptalk

Föreläsningar

Låt dig inspireras till ett helt liv på alla plan  med hjälp av föreläsningar om tidlösa och aktuella ämnen. 

Bilden visar ett vitt staket som symboliserar hinder vi möter i livet

Vägledande samtal

Ett samtal med någon som lyssnar, inte dömer eller vet vem du är kan göra susen för att ta sig vidare från en mindre bra situation. Det kan handla om arbetssituationer, hemmet, andra relationer eller reda ut en förvirring genom att få någon annans perspektiv. Integritet.

Bilden, figuren illustrerar medlem i Friskvardaportalen

Välkommen som medlem

Att vara medlem i Friskvårdaportalen ska vara enkelt. Några få kom ihåg kantat av fina förmåner. 

En kurs i praktisk stresshantering

Kort och lång sikt

Ett av målen efter kursen är insikten om hur viktigt det är med förståelsen av uttrycket ”knoppen i kroppen”. Det tål att reflekteras över. Vilket också ingår, reflektioner. Varje del innehåller vetenskap och visdom, övningar och tänk för den egna upplevelsen och andningen som löper som en röd tråd genom alla lektioner. Gör teknikerna till dina, se till att verktygsbältet är fulladdat. Då kanske den här kursen blir till en kurs för livet. Redo?

Lektion 1

Akut stresshantering. Här och nu. Hantera och reducera.

Lektion 2

Och livslång hållbarhet. Att enkelt skapa nya mönster, en kvart om dagen räcker.

Lektion 3

Det finns en möjlighet i att ta ansvar för din hälsa och välbefinnande.

Knoppen i kroppen

Som ekonom översätter jag ibland mitt liv i ekonomiska termer och  det har jag gjort här, Kalla mig gränsöverskridande men jag har översatt stresshanteringen i diagram som jag lärde mig när jag läste nationalekonomi. De är fantastiska att beskriva saker i sin enkelhet. Och i det här sammanhanget utfallet av en långsiktig eller kortsiktig praktisk stresshantering eller inte alls för att hantera livets baksidor. Redo?

Lektion 4

Vi föds med ett andetag in och dör med ett andetag ut – livet handlar om alla andra andetag.

Lektion 5

Du vill  i tanken – men vad behöver du? Det är inte alltid samma sak.

Lektion 6

Ryggen är livets baksida. Vad kan du göra för att lindra spänningar?

Inre stabilitet

Är du högkänslig eller intresserad att förstå högkänsliga i din omgivning återstår del 7. Om du upplever att du fått ut något av den här kursen och vill fortsätta utveckla ett brilliant personligt ledarskap, kanske till och med arbeta med det här själv, då kan jag berätta att det väntar en utbildning när corona är avblåst, en kurs där vi möts i verkliga livet. Det är för  att du som deltagare ska få ut mesta möjliga av utbildningen. Om du är intresserad av att veta mer när tiden är mogen mejla din intresseanmälan (LÄNK.

Lektion 7

Kunskap och erfarenhet som högkänslig?

Lektion 8

Här knyter vi ihop säcken.

Lektion 9

Ett avslappande pass för stol eller matta.

Orsakerna

Vår förmåga att hantera förändringar och lägga energi på vad vi kan kontrollera är bra saker. Rädslan för det okända. Tillit?

Lektion 13

Här finns olika perspektiv, att vårda en anhörig eller drabbas av flera diagnoser varav en är utmattningssyndrom. Arbetsförmåga?

Lektion 14

För många kan ekonomi bli till svår stress exempelvis i samband med sjukdom eller arbetslöshet. Status?

Lektion 15

Länge, länge har känslolivet varit tabu att tala om. Logiken har varit vägledande. Hur vore det med en kombination, känslor och logik? Gränssättning. Din? Andras?

Orsakerna

För att förstå din inre stress bättre kan det vara en bra sak att formulera en tidslinje med start från barndomen. Det ger dig en tydlig karta över din inre och yttre stress som kan ge argument för den så viktiga återhämtningen.

Lektion 10

Högkänslig? Även om du har haft en fin barndom kan det finnas händelser, situationer som triggat i gång stress och påverkat dig.

Lektion 11

Visselblåsare? Att arbetslivet står för mycket stress, både bra och mindre bra råder det ingen tvekan om. I dag är PTSD inom arbetslivet vanligt.

Lektion 12

Hur fungerar dina relationer i din sociala kontext exempelvis ursprungs– eller nuvarande familj och vänner. Ensam? Oense?

Återhämtning

Jag fick rådet en gång att börja med en vila innan arbete eller någon form av ansträngning, fysikt eller mentalt. Det har varit ett toppentips som jag vill dela med mig. Det ingår i min egen aktiva praktiska stresshantering. I och med att du börjar med vilan har du försäkrat dig om att du bygger på din energi depå som jag illustrerat för dig som gått en kurs i praktis stresshantering. Här delar jag tre olika långa varianter på guidad återhämtning.

Innan arbetet eller mötet

Vila tre minuter innan du sätter fart.

Trött vid 15–tiden eller irriterad?

Vik av en akademisk kvart. Lämpar sig bra inför viktiga möten som behöver vinnas.

Djupavslappning för hela dig.

Släpp dagen som varit. Slappna av och somna gott och vakna till nya möljigheter.

MediYoga 

Andning är A och O

Alla pass, oavsett om de är för stol eller matta, är uppbyggda på samma vis. Passen är olika långa. Du kan lätt väva in yogan i din vardag – enkelt och praktiskt. Du kan göra ett favoritpass resten av ditt liv. I alla passen är det fokus på den livsviktiga andningen – vi föds med ett andetag in och dör med ett andetag ut. Livet handlar om alla andetag däremellan.

Alla pass, oavsett om de är för stol eller matta, är uppbyggda på samma vis. Passen är olika långa. Du kan lätt väva in yogan i din vardag – enkelt och praktiskt. Du kan göra ett favoritpass resten av ditt liv. Redo?

Bra att tänka på innan passet

Här går jag igenom några saker som är bra att tänka på innan du utövar passet. Kundaliniyoga som MediYoga är en gren av är en flera tusen år gammal filosofi från norra Indien och Pakistan.

Långa djupa andetaget

Det långa djupa andetaget är det allra bästa stresshanteringsverktyget att använda just när stressvågen sköljer över dig. Du har hela resten av ditt liv på dig att öva det långa, djupa andetaget.

Eldandning

Eldandningens fantastiska nytta är många. Som en kund sa till mig för många år sedan; ”jag eldandas innan jag går upp på morgon för att orka vara trevlig med familjen när jag kommer upp”.

Pass på matta

Kom ihåg, det finns ingen prestation i MediYoga eller kundaliniyoga. Du utövar yogan utifrån dina egna förutsättningar. Det får aldrig göra ont eller vara obehagligt. Yogan är fantastisk att öva upp tålamod, fokus och koncentration.

MediYoga–pass

En av övningarna är så effektfulla att den ensam kan vara ett helt yogapass.

MediYoga–pass

Ett underbart pass där vi arbetar med höfter, mage och axlar.

MediYoga–pass

Ett fantastiskt rygg– och hjärtpass. Öppnar upp för bättre andning.

På stol

Sitt helst på en stol utan armstöd om det är möjligt. Känn att båda fötterna landar mot underlaget och att du har stöd för din raka, fina rygg. Lyssna in din kropp. Det får inte göra ont.

MediYoga–pass

En av övningarna är så effektfulla att den ensam kan vara ett helt yogapass.

MediYoga–pass

Ett underbart pass där vi arbetar med höfter, mage och axlar.

MediYoga–pass

Ett fantastiskt rygg–och hjärtpass. Öppnar upp för bättre andning.

Meditation & Avslappning

Meditation & Avslappning

Vill du hellre lyssna till vad jag skriver på den här sidan Meditation, klicka här (länk).

Vad kan illustrera medveten närvaro bättre än när du dyker på djupet då en total medveten närvaro behövs i situationen, och du befinner dig i ögonblicket. Min upplevelse är att med meditation kommer medtveten närvaro lite på köpet.Och det finns otroligt många olika typer av meditationer. Att meditera kan utmana tålamodet och koncentrationen men det får aldrig upplevas obehagligt. Då lyssnar du in dig själv. Att ta en promenad är också en form av meditation. Eller för en musiker som försvinner in i musiken. Finn din väg till ett inre lugn.

Om du tänker dig att du petar i en sprakande eld då slår det många gnistor samtidigt som far uppåt. Gnistorna kan ses som alla tankar som maler om och om igen. Tänk dig i stället att du tittar på brasan och ser hur gnistorna rusar uppåt en och en, det är målet med meditatinen. Några få tankar åt gången.

När du är herre över dina tankar då är du herre över dig själv.

 

Meditation 

Den första meditationen här fick jag av en man när jag var i Nepal. Av en händelse fick vi kinesisk akupunktur och den ansvariga mannen tittade på mina öron och konstaterade att jag lidit av mycket stress i mitt liv. Stämmer sa jag. Prova den.

Meditation från Nepal

Det här är en av de finaste gåvorna jag fått, en meditation vid svår stress. Den arbetar med bland annat sköldkörtelsystem, balanserar.

Meditation, långa djupa andetag

Återigen, det långa djupa andetaget är fantastiskt. Du kan alltid meditera genom fokus på ditt djupa andetag. Sat när du andas in och Nam när du andas ut.

Home Farming

rror sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem.

Andningsmeditation

Här kan du välja mellan olika andningsmeditationer. Du kan välja att avsluta när som helst eller bara låta dig glida iväg en längre stund. Jag rekommenderar att du lär dig nummer 1 som också är ett ypperligt stresshanteringsverktyg när du är stressad eller har vaknat i sömnen på grund av tankar som rusar.

Förberedelse meditation

En mycket användbar 3 minuters föreberedelse inför meditation men också ett effektivt stresshanterinsverktyg. Gör den till ditt verktyg!

Meditation, långa djupa andetag

Återigen, det långa djupa andetaget är fantastiskt. Du kan alltid meditera genom fokus på ditt djupa andetag. Sat när du andas in och Nam när du andas ut.

Home Farming

rror sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem.

Föreläsningar

SVBK och HSP

Forelasningar om praktisk stresshantering, intuition, ekonomi, peptalk

Två förkortningar. Sveda–, värk och brännkärring och highly sensitive person.

Sveda–värk och brännkärring

Fram till mitten av 1990-talet stod det SVBK i kvinnors patientjournaler. Den här föreläsningen handlar om kvinnors hälsa då och nu. Den bygger på min forskning ”Är högkänslighet en kameleont i sjukfrånvaron vid svår stress?”, en forskning som tog mig från industriella revolutionen till våra dagar. Nationalekononi, NPM och rehabilitering. Inte minst synen på kvinnors sjuklighet.

Högkänslig och hälsa

En högkänslig sa lite roligt till mig; ”jag vill så gärna åka på semester, det är bara synd att jag behöver släpa på mig själv”.

Och här håller jag med. Alltid en aningen spänd och slut redan innan semestern. Här delar jag min erfarenhet som högkänslig innan jag visste  och hur jag sedan använt kunskapen om högkänslighet i mitt liv till det bättre.

Hur andas du människa?

Vi föds med ett andetag in och dör med ett andetag ut, alla andra andetag handlar om livet. Föreläsningen är konkret, praktisk, vetenskaplig och förhoppningsvis upplever du en fin avslappning i kropp och själ när föreläsningen är över.

Att anamma övningarna, det är praktisk stresshantering. Bemästra stressvågen och uppnå inre stabilitet. Redo?