Är högkänslighet en kameleont
Med studien/boken vill jag verka för en mer lyckad rehabilitering i samband med sjukfrånvaro för både medarbetare, arbetsgivare och samhälle genom:
- att utmattningssyndrom ska klassas som medicinsk diagnos i vissa fall
- att det tas hänsyn till befintlig forskning om kraven på återhämtning vid symtombaserade diagnoser
- att motverka felaktiga attityder om symtombaserade diagnoser som drabbar flest kvinnor.
- att verka för att stärka den sjukförsäkrades integritet och rättighet till opartiskt stöd och ekonomi vid uppsägning under sjukskrivning
- att verka för ett positivt synsätt som bejakar hela människan som inkluderar känslolivet som en viktig och stor del av att vara människa.
Bakgrunden till studien är att jag fick kunskap om personlighetsdraget högkänslighet (HSP) blev jag nyfiken på sambandet mellan utmattning, svår stress och högkänsligheten. Jag märkte i mitt arbete som friskvårdskonsult att det tycktes finnas ett samband. Jag hade turen att få bolla mina tankar med Paula Liukkonen (bland annat ekonomie doktor och docent i företagsekonomi) som är väl insatt i sjukfrånvaroproblematiken.
Insamling av material tog ett par år och jag hade turen att finna respondenter som var mig främmande eller annars yligt bekant. De visade mig tillit och trodde på mitt arbete som gick i tryck år 2019.
Jag valde att inkludera en då uppdaterade version av ”En kurs i praktisk stresshantering” (år 2016) som i dag återfinns på friskvårdaportalen uppdaterad med nya erfarenheter som förankrats i kunskap.
Den kommer att delas antingen via podcasten eller inne på Friskvårdaportalen framöver. Just nu överväger jag att skriva en uppdatering då nya insikter inkommit sedan år 2019 gällande orsaker.
En kurs i praktisk stresshantering
Under ett antal år samlade jag kunskap och vetenskap för att väva ihop med mina egna erfarenheter av stresshantering.
Jag upptäckte i mitt arbete som friskvårdare att det fanns ett behov av enkla, praktiska och pedagogiska tänk och metoder att använda i förebyggande syfte eller i stundens hetta när stressvågen sköljer över oss. Det resulterade i kurslitteraturen ”En kurs i praktisk stresshantering (år 2015)”. Kursen fick fint mottagande av stressade kunder som gick kurs hos mig och på företagsuppdrag.
Jag funderade länge över användning av begreppet praktisk stresshantering, innan boken blev till. Då, 2015 när boken gick i tryck fann jag mig ensam om begreppet efter ett grundliga sökningar på internet. Det gjorde mig tveksam först, skulle kunder förstå vad jag menade? I dag tycks begreppet fått spridning och det är i så fall fint att ha bidragit som inspiration till att fler förstår hur viktigt det är att praktisera stresshantering för att nå resultat.
Termen uttrycker väldigt väl vad stresshantering handlar om: att praktisera tekniker och tänk innan (förebyggande) eller under ett stresspåslag. Det kan vara panikångest, fobi, dubbelslag i hjärtat, högt blodtryck med mera. Att uppleva vad teknikerna och tankesätten gör för dig i stunden som du sedan kan förankra i kunskap – det är praktisk stresshantering.