Peptalk

ikon-knoppen-behover-landa-i-kroppen-vid-stress-copyright-praktisk-stresshantering

Den som inte har tid att ägna sig åt sin hälsa, kommer senare att få ägna destom er tid åt sina sjukdomar. 

(Sebastian Kneipp 1821 – 1897)

Det Kneipp påstår kanske låter bryskt och hårt, men dessvärre kan han få rätt. Om du inte har hand om din hälsa fysikt, mentalt och känslomässigt i dag får du kanske i framtiden ta hand om sjukdomar.

Du är det viktigaste du har, och den enda som kan ta ett livsansvar för dig är just du.

Glöm bort det här med dåligt samvete, och blanda inte ihop det med egoism för att du tar hand om dig själv. Att vara egoist är när du gör något som skadar eller sårar någon, aldrig för att du sköter om dig själv. Min uppmaning är att slå dövörat till när du själv, eller någon i din närmaste omgivning försöker ge dig dåligt samvete för att du börjar ta tag i ditt välmående. Dåligt samvete förstör dina möjligheter.

Det värsta som kan hända när du friskvårdar dig själv är att du mår bra och når en fantastisk inre stabilitet i dig själv för att möta livets möjligheter och påfrestningar. Bli i stället en inspiratör för din omgivning, likt ringar på vattnet inspirerar du.

Lycka till!

Kom igång 

Låt praktisk stresshantering inspirera dig till en långsiktig förändring i ditt liv, en förändring du behöver vilja själv. Du vill inte längre låta stressen sätta sig i kroppen och sinnet. Införskaffa en fin anteckningsbok och en penna av något slag (ej mobil) Låt anteckningsboken finnas med i vardagen. 

Sköldpaddan får symbolisera att det är en process över tiden att ta hand om sig, det är ingen quickfix.

Den rör sig långsamt, stannar till och drar sig tillbaka in i skalet vilket får symbolisera vikten av att stanna upp ibland en liten stund i vardagen.

Tips: förlora dig själv i ett ögonblick av en dagdröm, det är en bra start. Bara låt tankarna fladdra förbi. Om du behöver skriv ner en bra tanke, idé eller lösning eller bara hur du upplevde dig själv innan och efter den korta vilan.

Ikon-ilskna-gubbar-symboliserar-konflikt-vagledande-samtal-copyright-praktisk-stresshantering

Kan du sätta gränser? Ja eller nej? Var hämtar du din energi och i vilken omgivning, situation eller relationer fyller dig och du de med energi?

Det är bättre att ta sig ur dåliga situationer, förhållanden eller arbetssituationer med hälsan i behåll än att stanna kvar i en ohållbar siutation. Går det för långt kan du bli sjuk och i värsta fall tappa inkomst och trygget.

Tips: en bra start är att skriva ner dina egna tankar om vad som ger dig kraft och energi i vardagen och vad som dränerar dig på energi. Eller varför inte om du känner dig stolt över dig själv i någon situation eller något som gjort dig glad i dag.

En verktygslada fylld med stresshanteringsverktyg, bild Ingrid Lindh

Du behöver själv vilja en förändring – det är det som gör skillnaden. Och det är du som gör jobbet och det är du som vinner i form av ökad livskraft, det är ingen dålig avkastning.

Inga stora drastiska förändringar behövs såvida du själv inte anser att det är nödvändigt.

Tips: börja bara andas in och ut genom näsan en stund varje dag, lugnt och inkännande. Får inte vara obehagligt. Möt en stressig situation med att andas in genom näsan och ut genom näsan. Förutsättningslöst. Notera i din anteckningsbok om du vill.