Mer medkänsla

Rosa färgen symboliserar hjärtat med en önskan om mer medkänsla för de som saknar stöd i svensk sjukförsäkring i dag, barn och vuxna. Även inom arbetsliv och samhälle i stort.

Forskningsstudie

ikon-ros-symboliserar-feedback-fran-kunder-copyright-praktis-stresshantering

Personlighetsdraget högkänslighet är en anledning till utmattningssyndrom för den som inte känner till sin känslighet. Både högkänslighet och utmattning är svåra att observera i rummet vilket är ett krav som Försäkringskassan har på läkare i dag.

Rehabiliteringen och sjukförsäkringsregelrena tycks motverka rehabilitering på grund av snål sjukskrivning och Försäkringskassan skrämmer. Det hävdas att sjuksrivning är skagligt men forskning som stärker argumetnet tycks saknas. Jämlikheten går åt fel håll i sjukförsäkringen.

Tiden har stått still när det gäller syn på kvinnors sjuklighet trots att kvinnor står för mest obetald arbetstid, vård av anhöriga och hamnar högre på sakttningen för högkänslighet. Det är inte länge sedan det stod SVBK (sveta–, värk– och brännkärring) i patientjournalerna. Problem med nerverna? Boken är indelade i två delar: en studie och en praktisk del med enkla praktiska stresshanteringstips.

Vill du köpa boken som utkom år 2019 mejla gärna till info@praktiskstresshantering.se.

 

Några röster om boken

ikon-ros-symboliserar-feedback-fran-kunder-copyright-praktis-stresshantering

”Jag blev imponerad av hur du lyckas väva ihop personliga upplevelser, analys av hur rehailiteringsbyråkratin fungerar (eller inte fungerar) och ge ansikte åt HK (här avses högkänslighet).

Du skapar en helhet som jag hoppas kommer att påverka utredare och beslutsfattare. Det finns en ton av värme och allvar och beslutsamhet som genomsyrar texten.

Det viktiga är att du lyckas föra fram betydelsen av HK (högkänsligheten) och hur rehabiliteringen så ofta brister.

Spännande avslappningstekniker, meditation etc. Du presenterar flera övningar jag ska testa både på mig själv och kanske på patienter när det kan vara läge!

Hoppas boken träffar både beslutsfattare, forskare, terapeuter och högkänsliga personer”.

Tomas Videgård
Doktor i psykologi och respondent

”Har läst med kritiska förläggarens layout ögon och jobbet håller. Bra gjort. Jag tycker din egen röst, den hörs och den är så rätt i en bok som denna. Studien är på doktorsavhandlingsnivå.

Paula Liukkonen,
Ekonomie doktor och docent i företagsekonomi från Stockholms universitet och docent i miljöekonomi på Tammerfors tekniska universitet

Läs om Paula Liukkonens forskning här.

”Jag vill gratulera dig till en fantastiskt bra och välskriven bok. Kan bara hålla med T. Videgård och man kan likna den med en doktorsavhandling som Paula Liukkonen nämnde.

Du måste ha gjort massor med research och samlat material i åratal. Jag kände verkligen igen mig i boken, så pass att jag var tvungen att lägga den åt sidan ett tag.

Det har varit så energidränerande på jobbet efter jag blev uppsagd och var tvungen att jobba på uppsägningstiden, att jag helt enkelt inte orkat läsa.

Jag har nu läst din bok och har också börjat med lättare meditations övningar. Har du funderat på att starta nya kurser? Jag ska verkligen rekommendera boken till alla jag känner”.

Anonym, 
En av respondenterna

”Ingrid har skrivit en väldigt komplett, viktig bok, den är lättläst samtidigt som den går på djupet in i ämnet och tillför en intressant dimension till utbrändhetsbegreppet, som högkänsliga är extra känsliga för. Att vara ”känslig” låter fint, att vara högkänslig är ingen lätt match. Tvärtom! Som Ingrid säger på ett ställe i boken:

I de flesta fall förenades vi i utmattningsproblematik, svårighet att hitta rätt på arbetsmarknaden och en känsla av utanförskap,

Jag har haft stor behållning av den gedigna sammanställning som Ingrid åstadkommit med denna bok”.

Göran Boll,
är bland annat grundare av MediYoga och som gjort yogan möjlig inom svensk sjukvård och näringsliv som en accepterad rehabilitering.

 

 

Foto-Ingrid-forelaser-praktisk-stresshantering-foto-smile-for-the-camera

Erfarenhet & Forskning & Vetenskap

Våra erfarenheter  och upplevelser av livet får aldrig hamna i skuggan till förmån för vetenskapen. Som jag uppfattar det kan forskningsfrågan inte finnas innan en upplevelse och erfarenhet har skett av något värt att forska om.

Folkhälsa

 

 

Ikon-lankar-akut-stresshanteringsovningar-copyright-praktisk-stresshantering

”I dag behöver du vara stark för att vara sjuk eller som min mor som var sjuksköterska sa: du behöver vara frisk för att vara sjuk”.

Ingrid Lindh

ikon-lankar-till-information-HSP-hogkanslighet-copyright-praktisk-stresshantering

”Det är stor skillnad på människor när det gäller i vilken grad deras nervsystem påverkas, trots att de är utsatta för samma situation och samma stimulering”.

Elaine N. Aron
Forskningspsykolog, universitetsprofessor, psykoterapeut & författare

ikon-trollslanda-symboliserar-styrka-sjuk-behover-copyright-praktisk-stresshantering

”Missnöje är mycket bra, det är den som gör att folk lämnar dåliga äktenskap, som har gett oss föräldraförsäkringen och grundläggande mänskliga rättigheter. Särskilt kvinnor borde omfamna sitt missnöje lite oftare”.

Agneta Sandström,
Forskare och neuropsykolog